מניעת הריון ע"י התקן תוך רחמי

התקן תוך רחמי למניעת הריון

אחת מהדרכים היעילות ביותר למנוע הריון היא השימוש באמצעי מניעה הידוע בשם “התקן תוך רחמי”. מדובר באחד מאמצעי המניעה הפופולריים ביותר, שעמידים לאורך זמן. עם זאת, יש לקחת בחשבון שלא מדובר באמצעי מניעה המסייע בהגנה נגד מחלות מין וזיהומים, כמו למשל קונדום. כמו כן, יש להחליט מתי להתקין התקן תוך רחמי, שכן נהוג לרוב להתקין אותו לאחר שאישה כבר סיימה ללדת, ולא בין ההריונות.

החדרת ההתקן התוך רחמי וגם הוצאתו בעת הצורך, נעשית אך ורק על ידי רופא גינקולוג. הזמן המתאים ביותר להחדרת ההתקן לתוך הרחם הוא בזמן המחזור. הסיבה לכך היא שבזמן המחזור החודשי צוואר הרחם רחב יותר מאשר בזמן אחר, לכן החדרת ההתקן קלה יותר. ההתקן ממוקם ברחם, כאשר מחובר אליו חוט שיוצא אל הנרתיק, אך האישה אינו מרגישה לא בהתקן ולא בחוט.

מניעת הריון ע"י התקן תוך רחמי

מניעת הריון ע”י התקן תוך רחמי

החוט נועד לאפשר הוצאה נוחה של ההתקן בעת הצורך, שמתבצעת לאחר חמש שנים, או לפני כן במידה והאישה החליטה להוציאו. במקרים נדירים ניתן להיכנס להריון בזמן שיש התקן תוך רחמי, ובמידה וכך קרה, יש להוציא את ההתקן באופן מיידי. כמו כן, במקרים אחרים יכול ההתקן להיפלט מרחם האישה, לרוב בשנה הראשונה לאחר ההחדרה של ההתקן, במקרה כזה יש לגשת לטיפול מיידי אצל רופא הנשים.

 

מקרים בהם אין להשתמש בהתקן תוך רחמי

לא כל הנשים יכולות להשתמש בהתקן תוך רחמי כאמצעי מניעה. אין להשתמש בהתקן תוך רחמי במקרים הבאים:

  1. במידה והתגלתה רגישות לאחד מהמרכיבים של ההתקן התוך רחמי.
  2. כאשר האישה סובלת מזיהום או דלקת במערכות המין.
  3. אישה אשר יש לה מום ברחם לא תוכל להתקין התקן תוך רחמי.
  4. אישה הסובלת מגידול ממאיר במערכת המין או מסרטן השד.
  5. במידה והאישה אינה בטוחה אם היא בהריון ויש סיכוי שהיא אכן הרה.
  6. אישה הסובלת מאנמיה קיצונית או דימומים חזקים בזמן המחזור החודשי.
  7. אם אישה לקתה בדלקת בחצוצרות, יש לוודא שכל סממני הדלקת עברו לפני החדרת ההתקן.

 

כיום קיימים שני סוגים של התקנים תוך רחמיים:

התקן תוך רחמי הורמונלי והתקן תוך רחמי מנחושת.

 

התקן תוך רחמי הורמונלי

התקן תוך רחמי הורמונלי עובד על הפרשת הורמונים מקומית. ההורמון המופרש הוא הורמון פרוגסטרון, אותו ניתן למצוא בכל אמצעי המניעה ההורמונליים המוכרים, כגון גלולות למניעת הריון. ההורמונים המופרשים מעבים את הריר שצוואר הרחם מפריש ובכך חוסמים את תאי הזרע שלא יוכלו לעבור ולהגיע אל הרחם. במקביל, ההורמונים מעכבים את ההתפתחות והעיבוי של רירית הרחם ובכך מקשים עליה להוות קרקע פוריה לקליטת הביצית המופרית.

בזמן שההתקן נמצא ברחם, הדימום בימי המחזור החודשי יהיה מופחת מהרגיל ומכיוון שמדובר בהפרשה מקומית בלבד של הורמונים, לא תהיינה תופעות לוואי שיש כאשר נוטלים אמצעי מניעה הורמונליים אחרים. ניתן להשאיר את ההתקן עד 10 שנים רצופות בתוך הרחם, אך בישראל נהוג להוציאו לאחר 5 שנים ולהחליפו בחדש. עם זאת, מדובר בהתקן שלא ניתן להחדירו במידה והאישה מניקה והוא הסוג היקר יותר.

 

התקן תוך רחמי מנחושת

התקן תוך רחמי מנחושת הזה עשוי מפלסטיק אך מצופה בנחושת. הוא משחרר יוני נחושת בתוך הרחם אשר יוצרים דלקת סטרילית בתוך חלל הרחם. אותה דלקת גורמת לתאי דם לבנים להגיע אל האזור והם מאטים את תאי הזרע ואף ממיתים אותם. הדלקת שנוצרת היא סטרילית לחלוטין, ללא חשש לזיהומים מקומיים בחלל הרחם. במקביל, ההתקן מונע הפריה על ידי כך שהוא מאט את תנועת הביציות. גם עם התקן זה ניתן להישאר עד 10 שנים רצופות אך בישראל נהוג להוציאו לאחר 5 שנים ולהחליפו.

להתקן זה אין תופעות לוואי והוא נחשב לסוג הזול יותר בשוק. התקן תוך רחמי מנחושת ניתן להחדיר לרחם גם כאשר מדובר באישה מניקה. עם זאת הוא לא מפחית את הדימום בזמן המחזור החודשי, אלא יכול לגרום בדיוק להפך, לדימום חזק יותר ואף לדימומים שלא בזמן המחזור.

 

לפני בחירת ההתקן, יש להיוועץ עם רופא הנשים ולקבוע תור להחדרת ההתקן וקבלת הסבר אודותיו.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!