דימומים בהריון

הופעת דימומים בהריון

הריון אמנם ניתן לגלות בבדיקה ביתית או ע”י בדיקת דם כבר בהתחלה, אבל עד שאת רואה את הדופק ויודעת שהוא תקין, את לא רגועה, בייחוד כשמופיעים לך דימומים בהריון. דימומים בתחילת ההריון הם יחסית נפוצים וקורים אצל חלק מהנשים, כאשר בכ-20% מהמקרים מדובר בדימום קל, ולא תמיד זה מסמן שמשהו לא תקין. כמו כן, ישנן נשים שיסבלו מדימומים במהלך כל ההריון.

חשוב מאוד לברר מהור מקור הדימום, אם הוא מגיע מהרחם, מצוואר הרחם, או מהנרתיק ועל ידי כך לקבוע אם מדובר בהריון לא תקין, או שמא מדובר בדימום רגיל או חלילה דימום שמבשר על הפלה קרובה. כ-15% מכלל ההריונות מסתיימים בהפלה טבעית בשליש הראשון להריון. לכן, אם מדובר בדימום חזק או קבוע, יש לגשת לבדיקה באופן מיידי.

 

הבנת הסיבות ומקור הדימום במהלך ההריון

דימומים בהריון

דימומים בהריון

כאשר מופיע דימום בתחילת ההריון יש להגיע לבדיקה אצל הרופא. הרופא יבדוק את גיל ההריון, בריאותה של האם ויבדוק את ההיסטוריה שלה על מנת לראות האם היו הריונות קודמים ואיך הם הסתיימו. כמו כן, חשוב לדעת אם הדימום מופיע באופן רגיל וקבוע, רק מדי פעם, או כתוצאה נלווית במקרים מסוימים כמו לאחר כיום יחסי מין.

דבר נוסף שהרופא יבדוק הוא, האם ישנן תופעות נוספות לדימום כגון התכווצויות, כאבים, סחרחורות. לאחר התשאול יבצע הרופא בדיקה גופנית חיצונית של האם על מנת לאשר שהיא בריאה, לאחר מכן יבדוק רגישות בבטן ובסופו של דבר יבצע בדיקת אולטראסאונד לבדיקת ההריון וכמות הדימום. כבר בשבועות 5-6 להריון ניתן להבחין בשק ההריון ובשבוע 7-8 ניתן כבר להבחין בדופק עוברי. ממצאים אלו יעזור לרופא לאבחן אם מדובר בהריון תקין.

 

סיבות לדימום בשליש הראשון להריון

  1. בזמן השתרשות העובר ברחם, בשבועות הריון 4 עד 6, עלולה להופיע הפרשה חומה אדמדמה. לא מדובר בדימום וההפרשה תקינה.
  2. צוואר הרחם רגיש מאוד לשינויים הורמונליים שמתרחשים בתחילתו של הריון ובכלל במהלך ההריון, לכן עלולים להופיע דימומים. כמו כן, אם האישה סבלה בעבר מזיהומים או דלקות באזור, הדבר עלול לגרום לדימומים. במצב כזה ייקח הרופא משטח מצוואר הרחם, על מנת לבדוק את הסיבה לדימום.
  3. כאשר יש אפשרות להפלה קרובה (רוב ההפלות מתרחשות עד שבוע 12 להריון), ילווה הדימום בכאבים בבטן התחתונה וכן יהיו הפרשות רבות וצמיגיות. במידה וזה המצב, יש להישאר במעקב כדי לבדוק אם ההריון מתפתח תקין בתוך הרחם ולוודא שצוואר הרחם סגור. במידה וההריון לא תקין, ההפלה תתרחש באופן טבעי.
  4. כאשר בדיקת הדם הראתה הריון, אך רמת הורמון ההריון לא עולה בצורה תקינה בהתאם להתפתחות וכן לא ניתן לאבחן שק הריון, יכול להיות שמדובר בהריון כימי – הריון שהחל ונגמר עוד לפני שהתפתח שק ההריון ברחם. במקרה כזה יש להמשיך לבצע בדיקת בטא, כדי לוודא שרמת הורמון ההריון מתאפסת. רוב ההריונות הכימיים מסתיימים ללא ידיעת האישה, והיא אינה יודעת כלל שהיתה בהריון.
  5. לעיתים הביצית המופרית לא מגיעה עד לרחם ומשתרשת בחצוצרה או בשחלה. מצב זה הוא מצב של הריון חוץ רחמי שעלול לסכן את האישה. במצב כזה כל הבדיקות הראשוניות תהיינה זהות לבדיקות הריון, אך בבדיקה ואגינלית לא יראה שק הריון ולא דופק, כמו כן תהיה כמות רבה של נוזל משוחרר באגן האישה. במידה וההריון לא בא לסיום בצורה טבעית, יש לסיימו בעזרת נטילת כדור או אף באמצעות ניתוח.

 

כאמור, ישנן נשים שיזכו לסבול מדימומים במהלך ההריון גם לאחר שיורד הסיכון להפלה, אף כאשר כל הבדיקות תקינות. הסיבות להמשך דימומים במהלך ההריון:

  1. חלק מההריונות מתחילים כהריונות של תאומים, כאשר אחד מהתאומים לא מתפתח בצורה תקינה הוא ייספג ברירית הרחם ויגרום לדימום כמו בהפלה. במצב כזה, יש לוודא בבדיקה רפואית שהתאום השני אכן מתפתח כרגיל ולנוח.
  2. כאשר האישה סבלה טרום ההריון או סובלת במהלך ההריון ממחלות מין למיניהן, כמו הרפס, הן יכולות להפריע למהלך ההריון בצורת דימום, פצעים וכאבים. לרוב, רצוי לעשות בדיקות דם לגילוי מחלות מין לפני ההריון כדי לקבל טיפול לפני הכניסה להריון. אך אם התגלתה המחלה במהלך ההריון יש להיות במעקב רפואי, לקבל טיפול מתאים וישנו סיכוי גבוה שתאלץ האישה ללדת בניתוח קיסרי על מנת למנוע הדבקה של העובר במחלה.
  3. פוליפים יכולים להתפתח בגלל רמות האסטרוגן הגבוהות בגוף האישה במהלך ההריון. הם יכולים להתפתח בצוואר הרחם ואף ברחם. אמנם פוליפים אינם מסוכנים, אך יכולים לגרום לדימום במהלך ההריון. פוליפים לא מפריעים לתהליך ההריון ולא לתהליך הלידה, אך יש להיות במעקב.
  4. כאשר הביצית המושרשת מתפתחת בפתח הרחם, תיווצר שיליית פתח והדבר עלול לגרום לדימומים. מצב של שיליית פתח מחייב מעקב הריון צמוד ומכיוון שהיא חוסמת את היציאה של התינוק מהרחם, תאלץ האישה ללדת בניתוח קיסרי.
  5. יחסי מין עלולים לגרום, אצל חלק מהנשים, לדימומים קלים עקב רגישות יתר של צוואר הרחם. אם הדבר קורה ומלווה בכאבים, יש להימנע מקיום יחסי מין. אם מדובר אך ורק בדימום קל וההריון תקין, מומלץ להיוועץ עם רופא.
  6. בשליש השני והשלישי של ההריון ישנו סיכון להיפרדות חלקית או מלאה של השיליה מדופן הרחם. מדובר במצב מאוד מסוכן שגורם לדימום כבד ומסכן את האם ואת העובר. כאשר יש פגיעה בשיליה, לא יגיע מספיק דם וחמצן לעובר והאם יכולה לאבד דם רב. לכן במצב כזה יש ליילד במיידי.

סיבה אחת חיובית לדימום בהריון היא כאשר מתחילה הלידה. רוב הנשים יחוו ביציאה של הפקק הרירי של צוואר הרחם הפרשה צמיגית שתלווה בדימום, במצב כזה יש להגיע לבית החולים – שתהיה לידה קלה ומזל טוב!

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!