התמודדות עם גודש בחזה

גודש בחזה – גודש בשדיים

אחד הזיכרונות הקשים והכואבים שלי מהלידה הראשונה הוא של גודש בחזה. כאשר שחררו אותי מבית החולים אמרו לי שהחזה שלי בסדר גמור. מכיוון שבחרתי שלא להניק, המליצו לי פשוט לייבש עם כרוב את החלב, לעשות קומפרסים קרים וללבוש חזייה תומכת. יממה בלבד אחרי שהשתחררתי מבית החולים, השדיים שלי הפכו לשני סלעים גדושים, רותחים ומטפטים חלב, זאת במקביל לעיניים שלי שטפטפו דמעות כל העת למרות טיפות האופטלגין שטפטפתי מתחת ללשון.

באותו זמן לא ידעתי מה זה בדיוק גודש בחזה, רק רציתי שיעבור ומכיוון שייבשתי בצורה טבעית את החלב, זה לקח זמן. בהריון השני, הבנתי מה זה גודש, כמה זה יכול לכאוב וגם להיות מסוכן. בפעם הזו את הכרוב לייבוש החלב בחזה, הבאתי כבר לחדר ההתאוששות לאחר הלידה.

 

גודש בחזה לעומת מלאות בשדיים

התמודדות עם גודש בחזה

התמודדות עם גודש בחזה

קודם כל מאוד חשוב להבדיל בין מצב של גודש לבין מצב של מלאות בשדיים. מלאות זה מצב נורמלי ורצוי, שקורה לאחר הלידה, בימים הראשונים. השדיים מתחילים להתמלא בחלב, הם גדלים ומרגישים מלאים מאוד, החלב מטפטף החוצה במהלך היום וזורם בקלות בזמן שאת מניקה. השדיים אמנם יהיו כבדים, חמים וקשים יותר, אבל הגוף יודע לווסת את ייצור החלב בהתאם לזמני ההנקה. מלאות בשדיים אולי לא נוחה לכמה נשים בהתחלה ולוקח זמן להתרגל אליה, אבל היא מצב טבעי ולא כואב.

לעומת זאת, גודש בשדיים הוא מצב שנוצר כאשר החלב לא יוצא מהשד בכמות מספקת, או בכלל לא, כמו במצב שלי, שלא הנקתי ולא שאבתי. השדיים במקרה כזה גדלים, נפוחים וכואבים. עור השדיים במצב זה יהיה לא גמיש, תתכן בצקת ואף יופיעו אזורים אדמומיים בחזה. החלב לא יזרום החוצה בקלות והפטמה תהיה מתוחה ואדומה.

במצב של מלאות בשדיים, התינוק יינק כמו שצריך ויעזור לרוקן את המלאות. אך במצב של גודש, התינוק לא יצליח להתחבר כמו שצריך ולינוק מאותו השד הגדוש. גודש יכול להופיע כמה ימים לאחר הלידה ויכול להימשך יותר משבוע ימים, כמו במקרה של ייבוש חלב בצורה טבעית. מצב של גודש בחזה הוא מצב שדורש התייחסות ובדיקה רפואית, שכן אי טיפול במצב של גודש בשדיים יכול לגרום לדלקת שתחייב טיפול אנטיביוטי או סתימה בצינוריות החלב.

 

הקלה על גודש בחזה

ברגע שאת מרגישה את אחד מהסימנים שמעידים על כך שיש לך גודש בשדיים חשוב מאוד שתקלי על עצמך ותטפלי במצב, במקביל התייעצי עם יועצת הנקה. אם המצב לא משתפר, לכי לבדיקה רפואית אצל רופא הנשים שלך בהקדם.

כך תקלי על עצמך ותטפלי במצב של גודש בשדיים:

  1. קחי חיתול של התינוק, הרטיבי ושימי במקפיא. הוא ישמש לך כקומפרס קר. את יכולה גם לקחת שקית של אוכל קפוא ולהניח על השדיים. חשוב לעטוף בבד את אותה השקית, כדי שלא יהיה מגע קפוא מדי ישירות על השדיים. הסיבה שזה עוזר היא שקור גורם להתכווצות כלי הדם, שגורמת לירידה בהגעה של החלב אליו. ההקלה בכאב ובחום היא כמעט מיידית.
  2. במקרה של כאבים חומרים, את יכולה ליטול משככי כאבים, רצוי ליטול משככי כאבים בצורת טיפות להקלה מהירה יותר. כדאי להתייעץ עם רופא לגבי אילו תרופות מותר לך לקחת במצב של הנקה. במידה ואת נוטלת אנטיביוטיקה, קחי בחשבון שלא תוכלי להניק.
  3. במידה והנך מניקה, את יכולה להיכנס למקלחת חמה ולסחוט את השד מתחת למים החמים. לא מומלץ לעשות זאת במידה ואת מייבשת חלב ולא מניקה, שכן סחיטה של השד יכולה להוביל לייצור נוסף של חלב.
  4. לייבוש החלב בשדיים – קחי כרוב לבן וקלפי ממנו עלים וקררי אותם במקרר. הניחי על השדיים למשך כעשרים דקות לקירור וייבוש החלב.

במידה וכל אלה לא עוזרים, יש להגיע במיידי לבדיקה אצל רופא הנשים על מנת לברר האם התפתחה דלקת או זיהום ויש צורך בטיפול אנטיביוטי. במידה ואת מעוניינת להניק, חשוב שתייעצי עם יועצת או מדריכת הנקה שתנחה אותך: באילו תנוחות להניק, כיצד להחזיק את תינוקך שיינק בצורה האופטימלית ואיך לשחרר מלאות בשדיים על מנת להימנע מגודש.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!