ניתוח קיסרי וההכנות אליו

ניתוח קיסרי – כל מה שצריך לדעת על לידה בהליך קיסרי

ניתוח קיסרי הוא ניתוח כירורגי שבמהלכו חותכים את בטן האישה ואת הרחם שלה, על מנת להוציא מתוכה את העובר, או העוברים כאשר יש לידת תאומים, ואת השילייה. הליך קיסרי נקרא גם לידת חתך. בעבר ביצעו חיתוך אנכי במרכז הבטן, וכך הוציאו את התינוק. כיום, הניתוח הנפוץ יותר הוא ניתוח עם חתך רוחבי בחלק התחתון של הבטן. בהליך זה החיתוך קטן יותר, יש פחות איבוד של דם, והוא אינו מונע את האפשרות של לידה ווגינלית רגילה בלידות הבאות.

 

הסיבות להעדפת ניתוח קיסרי על פני לידה ווגינלית

  1. בקשת האם. היום אפשרי ללדת בניתוח קיסרי לפי בחירה, במקום לידה וגינלית, ולקבוע ניתוח מראש לאחר שבוע 37.
  2. חוסר התקדמות בלידה. אם אין פתיחה, או שהראש לא יורד והלידה תקועה.
  3. אם ישנה מצוקה עוברית במוניטור.
  4. העובר נמצא במצב עכוז. בעבר יילדו במה שנקרא “לידת עכוז“, אך כיום פחות נוהגים ליילד במצב עכוז, וטרום הלידה מנסים לעשות היפוך. אם ההיפוך לא מצליח, לרוב ימליצו ליולדת ללדת בניתוח קיסרי.
  5. שליית פתח. מדובר בסיבוך שנובע מכך שהשליה מחוברת לדפנות הרחם בצורה כזו שהיא צמודה או מכסה לחלוטין את צוואר הרחם. 
  6. כאשר הלחיצות לא מקדמות את הלידה, או שהיולדת לא מצליחה ללחוץ במהלך הלידה, יש לעבור לקיסרי חירום.
  7. מעל שני ניתוחים קיסריים בעבר. יולדת שעברה שני ניתוחים קיסריים קודם לכן, תחויב בניתוח קיסרי בלידה שלישית והלאה.

 

מה את צריכה להביא איתך במקרה שאת יודעת שאת הולכת לניתוח קיסרי:

  1. משחה לטיפול בתפרים.
  2. משכך כאבים. עדיף משכך כאבים בצורת טיפות, להקלה מהירה על הכאבים לאחר הניתוח.
  3. אשת מקצוע כמו דולה לאחר לידה, שתלווה אותך בתקופה שלאחר הלידה ותעזור לך להתמודד עם המצב החדש.
  4. תחתוני סבתא מבד, גדולים ונוחים. לאחר ניתוח קיסרי, שלא כמו ניתוח רגיל, רצוי לא להשתמש בחיתולי רשת מכיוון שהם יכולים להיתקע בסיכות של התפרים.
  5. מיץ שזיפים מיובשים. מיץ שזיפים מקל על פעולת המעיים, וימנע עצירות לאחר הניתוח.
  6. תכנית לתקופה שלאחר הלידה. מבחינת הנקה וביות מלא/חלקי של התינוק, גם אם לא תתאוששי מיד אחרי, עדיף שתהיה לך תכנית פעולה.

 

מה צפוי לך לפני הכניסה לניתוח קיסרי:

  1. יש לצום צום מלא עד שש שעות לפני הניתוח, וניתן לשתות מים עד שעתיים לפני הניתוח. אם זה ניתוח מבחירה, על היולדת להיות בצום כבר ערב לפני. בלידה רגילה מבקשים מיולדת לאכול כמה שפחות, מכיוון שתמיד קיים הסיכוי שהלידה תסתיים בניתוח קיסרי.
  2. קבלה בחדר הלידה כמו לידה רגילה, הסבר על מהלך הניתוח והחתמה על הסכמה לניתוח. הבדיקות לקיסרי, הן בדיקות כמו ללידה רגילה – בדיקות דם, לחץ דם, מוניטור מעקב לעובר, ועירוי נוזלים.
  3. אם יש צורך בכך, מגלחים ומחטאים את איזור הניתוח.
  4. הניתוח הקיסרי כרוך בחיבור קטטר אשר יוציאו מספר שעות לאחר הניתוח.
  5. טרם הניתוח הקיסרי עוטפים את הרגליים בתחבושות אלסטיות.
ניתוח קיסרי וההכנות אליו

ניתוח קיסרי וההכנות אליו

במהלך הניתוח יינתנו חומרי הרדמה, ידיי היולדת תיקשרנה לצידי הגוף, על מנת שתנועות לא רצוניות ותזזיתיות יפריעו חלילה למהלך הניתוח. לפני האישה יתלה וילון אשר יסתיר ממנה את הניתוח. במקרה ולא מדובר בניתוח חירום, יהיה ניתן להכניס את בן הזוג לניתוח וההרדמה תהיה חלקית, רק של פלג הגוף התחתון. במקרה ומדובר בניתוח חירום, רק היולדת תיכנס וההרדמה תהיה הרדמה כללית.

 

איך תתמודדי לאחר ניתוח קיסרי?

  1. רצוי לקום וללכת כמה שיותר מהר, גם אם כואב וקשה. השכיבה במיטה ללא תזוזה רק תקשה את ההחלמה. לכן, אם אין זיהום ואין איסור רפואי, כדאי לקום מהמיטה כמה שיותר מהר וכמה שיותר.
  2. לאחר שיפסיקו לתת לך בבית החולים את משככי הכאבים החזקים, קחי איתך משככי כאבים שיעזרו לך להתמודד עם הכאבים ויקלו על התפקוד בבית עם התינוק.
  3. הסתובבי על הצד לפני שאת קמה. כל הפעלה של שרירי הבטן תכאב בהתחלה, אפילו צחוק ושיעול. אפשר גם לקשור בד לקצה המיטה ולמשוך אותו בעזרת הידיים. כך הידיים יעשו את רוב העבודה במקום ששרירי הבטן יתאמצו, ואת תצליחו להתרומם ביתר קלות.
  4. יש לשמור על איזור הצלקת נקי ויבש. אם יש אדמומיות במקום או שיש נפיחות וחום, יש לגשת לרופא במיידי.
  5. ההנקה לאחר ניתוח קיסרי יכולה להדחות בכ-12 שעות עקב ההרדמה, ולכן יכולים להתעורר קשיים. כדאי להתכונן מראש עם יועצת הנקה, וללמוד איך לעזור לתינוק לינוק ואיך להתמודד במצב זה.

 

דגשים לאחר לידה בניתוח קיסרי

ברוב הדברים, התמודדות לאחד לידה בניתוח קיסרי דומה להתמודדות בלידה רגילה. יש צורך לטפל בתינוק, להתרגל למצב החדש ולשים לב שהאמא הטריה אוכלת, ישנה, מתפקדת, ולא סובלת מדיכאון לאחר לידה. ישנם מספר דגשים להתמודדות לאחר לידה בניתוח קיסרי:

  1. הצלקת לא תעלם לגמרי, אך היא תיראה פחות בולטת עם הזמן.
  2. כ-6 שבועות לאחר הלידה, ובאישור רופא, ניתן לחזור לפעילות ספורטיבית עם דגש לחיזוק שרירי הבטן. יש לעשות זאת בהדרגה ובהשגחה.
  3. במחשבה על הריון נוסף, יש לוודא עם הרופא שניתן לעשות כן. רוב הרופאים ממליצים לא להיכנס להריון בשנה שלאחר הניתוח הקיסרי.

 בסופו של יום, גם אם תלדי לידה וגינלית או בניתוח קיסרי, העיקר שתעברי את הלידה בשלום ושיוולד לך תינוק בריא ושלם!

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!