להשכיב תינוקות לישון על הגב

מוות בעריסה

התופעה הידועה כ”מוות בעריסה” הינה תופעה שבה תינוק עד גיל שנה נפטר באופן מפתיע, ללא כל סיבה הנראית לעין במהלך שנתו. למרות שהתופעה נחקרת לא מעט, עדיין אין הסבר מדעי וברור למוות בעריסה. מדובר בכשל במנגנון היקיצה של התינוק וכשל במערכת הנשימה, אך ללא הסבר. הורים רבים חשים אשמה נוראית, קרו אף מקרים בהם נפטר תינוק במהלך שנתו בזמן שהיה בגן. אך שוב, מכיוון שאין אף הסבר מדעי, ההמלצות כיצד למנוע את התופעה הן בגדר המלצה בלבד ואין להן כל בסיס רפואי.

מוות בעריסה הוא הגורם הנפוץ ביותר כיום למוות של תינוקות מתחת לגיל שנה. הסטטיסטיקה מראה שמוות בעריסה מתרחש בממוצע אצל כ-5 מכל 10,000 לידות של תינוקות חיים. מן הסתם, הורים רבים חוששים מתופעה זו בעיקר כי לא ברור מדוע היא קורת וכיצד ניתן למנוע אותה, אבל מכיוון שממשיכים לחקור אותה ללא הפסקה, ישנן המלצות המסתמכות על מעט הנתונים שכבר נאספו. לכן על ההורים כן לעקוב אחר ההמלצות הללו.

גורמים שיכולים להעלות את הסיכוי למוות בעריסה:

  1. עישון במהלך ההריון מעלה את הסיכון למוות בעריסה, זאת עקב קליטת רעלנים כמו ניקוטין במהלך ההריון שמגדיל את הסיכויים לזיהומים נשימתיים וקשיים במערכת הנשימה אצל התינוק לאחר הלידה. באופן כללי מומלץ להפסיק לעשן במהלך ההריון. עישון במהלך ההריון מעלה את הסיכון למוות בעריסה פי שלושה!
  2. עלייה פתאומית וגבוהה במיוחד של חום גוף התינוק כתוצאה מיותר מדי שכבות לבוש או חימום יתר של הבית, מגדילה את הסיכון למוות בעריסה.
  3. קושי במנגנון ההתעוררות של התינוק.
  4. הריון של אם צעירה מתחת לגיל 20 ושל נשים שלא היו במעקב הריון ולא עברו בדיקות.
  5. פגים ותינוקות שנולדו במשקל נמוך הם בעלי סיכון גדול יותר למוות בעריסה.
  6. סטטיסטיקה משפחתית של מקרים נוספים של מוות בעריסה בהריונות קודמים.
להשכיב תינוקות לישון על הגב

להשכיב תינוקות לישון על הגב

בשנים האחרונות קיים ויכוח אם השכבת תינוק לישון על הבטן מעלה את הסיכוי למוות בעריסה והדעות חלוקות בנושא. אך מכיוון שבתנוחת שינה זו התינוק יכול לדחוף את ראשו בצורה כזו שתקשה על נשימתו יותר מאשר בתנוחת שכיבה על הגב, ההמלצה היום היא להשכיב את התינוק לישון על הבטן, רק כאשר יש מבוגר ער וערני עם התינוק. בלילה מומלץ להשכיב את התינוק לישון על הגב. הנחיה זאת של משרד הבריאות להשכיב תינוקות לישון בלילה על הגב הביאה לירידיה של כ-40% במקרים של מוות בעריסה, לכן היא נחשבת לאחת ההמלצות החשובות ביותר בנושא.

הורים רבים חוששים מתופעה זו ובצדק. אז מה עושים? משגיחים. באופן כללי, על תינוק בן פחות משנה, צריך להשגיח באופן קבוע, אך כאשר הסיכוי למוות בעריסה קיים, יש להשגיח יותר. כאמור, יש להשכיב את התינוק על הגב המהלך הלילה, לדאוג לא לחמם את התינוק יתר על המידה בביגוד ובחימום הבית, להשגיח כאשר התינוק ישן על הבטן ולבדוק אותו באופן סדיר כאשר הוא ישן. כמו כן, ישנם מכשירים למיניהם המחוברים לתחתית מזרן התינוק ומרגישים את נשימתו כאשר הוא ישן, אם נשימתו פוסקת שומעים צפצוף בצורה כזו שתעיר באופן מיידי את ההורים. אם חלילה המכשיר ציפצף ואכן התינוק הפסיק לנשום, קודם כל הזמינו אמבולנס מיידית. נערו את התינוק בעדינות וגלגלו אותו על מנת לנסות להעיר אותו. רק במקרה קיצוני יש לבצע החייאה וזאת לאחר שעברתם קורס החייאה לתינוקות, או בהנחיה טלפונית תוך כדי שיחה עם נציג של מד”א.

מהרגע שהם נולדים יש לנו כל הרבה חששות ודאגות שהם יהיו בריאים ושלמים, ושיגדלו ויתפתחו בלי דאגות מיוחדות. על כל מעלה שעולה במדחום אנחנו נלחצים – רק שיהיו בריאים ושלמים. בחלק מהמקרים אנחנו יכולים להיות עם אצבע על הדופק ולדאוג להם. בחלק מהמקרים, לצערנו, אנחנו לא יכולים לעשות דבר על מנת למנוע מחלות או פציעות, או במקרים קיצוניים וטרגיים, אף מוות. מקרה שכזה הוא מוות בעריסה. לכן, השגיחו על תינוקכם והישמעו להמלצות לשינה בטוחה שלכם ושלו.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!