מתן ברזל לתינוק בזמן מקלחת

תוסף ברזל לתינוקות

אחד הנושאים החשובים ביותר בנוגע להתפתחותם של תינוקות הוא מתן תוסף ברזל החל מגיל 4 חודשים. כידוע, השנה הראשונה בחייו של התינוק חשובה מאין כמותה, בריאותית והתפתחותית. יש לוודא שהגוף הזעיר של התינוק מקבל את כל המרכיבים הדרושים להתפתחותו התקינה, על מנת שלא יתגלו, חלילה, בעיות רפואיות בהמשך החיים שלו.

בישראל, כמו גם במדינות מפותחות רבות ברחבי העולם ישנם המלצות הקשורות בהזנת יילודים ותינוקות על מנת לוודא שהם גדלים כנדרש, עולים במשקל, ועומדים בציפיות מבחינת ההתפתחות שלהם. כל הורה חדש מתוודע להמלצת הרופאים לתת ברזל לתינוק מגיל ינקות.

נוכחותו של הברזל בגוף האדם חשובה ביותר. הברזל שותף בתהליכים מהותיים בגוף האדם, כמו הזרמת החמצן אל כל חלקי הגוף. חוסר בברזל יכול לגרום לאנמיה, שעלולה עם הזמן לגרור בעיות נוספות או אפילו התפתחות מחלות קשות. החל מגיל של כמה חודשים מתבצע מעקב אחר ערכי הברזל בגוף של כל תינוק, ילד, נער או אדם בוגר, על מנת לוודא שהערכים תקינים ואין סכנה של חוסר ברזל או ערך נמוך של ברזל בגוף. יתרה מכך, בדיקת דם של ברזל נמצאת בכל בדיקות הדם שמטופל יבצע במהלך חייו.

 

איך נותנים תוסף ברזל לתינוקות?

על פי ההמלצות, נכון להיום, יש להתחיל לתת תוסף ברזל לתינוק כבר מגיל 4 חודשים. בגיל זה התזונה של התינוק עדיין מבוססת על חלב אם או תמ”ל, וזה הזמן שעל פי מחקרים נמצא כמתאים ביותר להתחלת שילוב הברזל בתזונת התינוק.

הברזל מגיע בצורה של טיפות בצבע חום כהה, זו אחת הסיבות שהורים רבים מעדיפים לתת את התוסף לתינוק בזמן המקלחת, ובכך להימנע מהכתמת הבגדים או הסביבה.

 

מינון – כמות הברזל המומלצת לתינוק

בחודשיים הראשונים יש לתת לתינוק שתי טיפות, פעם אחת ביום, ולאחר מכן להעלות את המינון לארבע טיפות. כלומר מגיל 4 ועד 6 חודשים 2 טיפות ביום בלבד. ההגבלה היחידה בנושא של מתן הטיפות של תוסף ברזל היא שלא מומלץ לתת אותן בסמוך לצריכת התמ”ל. הסיבה היא שתרכובת מזון לתינוק (תמ”ל) מכילה סידן הדרוש גם הוא להתפתחותן התקינה של עצמות הגוף של התינוק, אך הסידן והברזל מפריעים זה לזה בספיגה בגוף, וספיגתו של הברזל עלולה שלא להתבצע כראוי במידה ולא מזמן שתה התינוק את בקבוק התמ”ל. רצוי מאוד לתת לתינוק את תוסף הברזל ללא קשר לזמן הארוחה וכך לוודא את ספיגתו המשופרת בגוף.

 

מידע נוסף אודות טיפות תוסף ברזל

מתן ברזל לתינוק בזמן מקלחת

מתן ברזל לתינוק בזמן מקלחת

ישנם אנשים רבים, במגוון גילים, אשר טיפות המכילות ברזל עלולות לגרום להם להופעת עצירות. אין מדובר בתופעה כוללת וגורפת, אך כדאי לדעת עליה על מנת לפעול במידה והיא מופיעה אצל התינוק. כאשר התינוק סובל מעצירות כדאי להחליף את טיפות הברזל בסוג אחר. הורים רבים מדווים שטיפות ברזל של חברה אחרת פתרו את בעיית העצירות אצל התינוק.

ברוב המקרים, כאשר מדובר בתינוק רגוע ושליו אפשר לפתוח את פיו ולטפטף את הטיפות ישירות אל תוך פיו. הדרך הנוספת היא באמצעות כפית. התכשירים המיועדים לשימוש של תינוקות הם בעלי טעם מעט מתוק על מנת לסייע בידי התינוק לשתף פעולה ולפתוח את הפה.

חשוב מאד להקפיד על מתן התוסף ולא להקל בכך ראש. במידה ומתעורר כל חשד לחוסר בברזל או חשש לספיגה שאינה יעילה – יש לפנות באופן מידי אל הרופא המטפל ולשתף אותו בחששות שלך. הוא יידע בדיוק איך הכי נכון לבדוק את העניין ולאור הממצאים, יחליט מה דרוש לעשות. ניתן להפסיק את מתן הטיפות לאחר שהפעוט כבר גדל והתזונה שלו מבוססת על מזון מוצק מגוון, שלבטח מספק עבורו גם את כמות הברזל הדרושה לו ולגופו.

חשוב מאד לעקוב אחר עדכונים או המלצות או שינויי מדיניות, המפורסמים מעת לעת על ידי משרד הבריאות, שכן לעיתים מתקבלים תוצאות מחקרים חדשים שיכולים לשפר את אורח חייו של התינוק וכדאי שנדע על כך בזמן. למשל, בעבר ניתנה ההמלצה לתת את טיפות הברזל החל מגיל 6 חודשים ולא לפני כן. מאוחר יותר שונתה ההמלצה וכיום, כאמור, עומדת על גיל 4 חודשים בלבד.

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!