הפסקת הריון יזומה

ביצוע הפסקת הריון יזומה

הריון, יצירת חיים בתוכך, לידת ילד, הבאת חיים חדשים לעולם. כל אלו הם דברים חיוביים ושמחים. אבל לא אצל כל אחת. לא לכל אחת זה מתאים או קורה בזמן המתאים, לא כל אחת יכולה, מוכנה או רוצה, להיות אמא. לא בכל שלב בחיים זה בא לך טוב להיות בהריון. כל אחת תסתכל על זה אחרת. יש נשים המנסות להיכנס להריון במשך זמן רב, ולכן הן לעולם לא יוכלו להבין לא תוכלנה להבין אישה שתרצה לעשות הפסקת הריון יזומה. יש כאלה שתיכנסנה להריון לא מתוכנן, ולא תחשובנה על האפשרות של להפסיק אותו באופן יזום. ויש כאלה שתעדפנה לסיים את ההריון אם הן לא יכולות להמשיך אותו, מכל סיבה שהיא.

 

סיבות להפסקת הריון יזומה המאושרות על פי חוק בישראל

אך לצערנו, גם בשנות ה-2000 באחת המדינות המתקדמות בעולם, החלטת ורצון האישה אינם ההחלטה הסופית בנדון. כל אישה יכולה להיכנס להריון, בכל זמן נתון, ממי שהיא רוצה, ומתי שהיא רוצה, אבל להפסיק הריון היא תידרש לעבור ועדה שתאשר את הפסקת ההריון על פי החוק. הפסקת הריון נעשית בישראל בדרך חוקית ממספר סיבות מצומצם בלבד. אישה שתרצה להפסיק הריון, ללא עמידה באחד התנאים או הסיבות הללו, לא תוכל לעשות זאת על פי חוק.

הסיבות המאשרות עלייה לועדה להפסקת הריון יזומה:

  • אישה מתחת לגיל שבע עשרה. 17 הוא הגיל המותר בחוק בישראל לנישואין.
  • האישה לא נשואה או שהיא נכנסה להריון מחוץ לנישואין.
  • אישה מעל גיל ארבעים.
  • הריון שהוא תוצאה של אונס או גילוי עריות.
  • מום אפשרי אצל העובר, או מחלה שהתגלתה בבדיקות רפואיות, תוך כדי ההריון.
  • הריון המסכן את האישה, מבחינה פיסית או נפשית.

אם גיל ההריון הוא מתחת לעשרים וארבע שבועות, הגיל המינימלי שבו יכול להיוולד עובר ולהתקיים מחוץ לרחם (עם עזרה רפואית אך באוויר העולם), והאישה עומדת באחד התנאים הנ”ל, היא יכולה לעלות לוועדה ולבקש הפסקת הריון יזומה.

 

כיצד זה נעשה?

אישה המעוניינת בהפסקת הריון תפנה לוועדה להפסקת הריון דרך בית חולים או מרפאה מורשית להפסקת הריון (את הרשימה המלאה ניתן למצוא כאן). מומלץ לפנות טלפונית לאותו המקום בו האישה בחרה לבצע את הפסקת ההריון, על מנת לקבל הנחיות מדויקות כיצד זה נעשה באותו מקום שבחרה.

הועדה עצמה מורכבת, על פי חוק, משלושה חברי ועדה: רופא מומחה במחלקת מיילדות וגניקולוגיה, רופא מומחה נוסף, ועובד סוציאלי. כמו כן, על פי חוק, בין חברי הועדה חובה שתשב לפחות אשת מקצוע אחת. הפסקת ההריון תבוצע ברוב המקרים בבית החולים או במרפאה, אשר בה ניתן האישור של הועדה. למרות הנאמר לעיל, במקרים מסויימים, יכול אותו מקום להפנות למוסד אחר בו תבוצע הפסקת ההריון. בכל שלב בתהליך, יכולה האישה לחזור בה מההחלטה, וכמו כן להתייעץ לגבי המוסד ולהגיש ערעור למזכירת הועדה.

 

איך מבצעים הפסקת הריון?

  • בשליש הראשון, בשבועות הראשונים להריון, ניתן לבצע את הפסקת ההריון על ידי נטילת כדור שיגרום להפלה טבעית. לאחר שבוע מסויים, בשלב הריון שהרופא יחליט שלא ניתן להפסיק את ההריון על ידי נטילת כדור, הוא יבצע הליך של גרידה. בשליש הראשון, הגרידה נעשית על ידי שאיבת ואקום, כלומר על ידי החדרת צינורית פלסטיק חלולה אל תוך חלל הרחם ושאיבת התכולה על ידי משאבה.
  • בשליש השני להריון ועד שבוע 21, תעשה הגרידה על ידי תהליך כירורגי של הרחבת צוואר הרחם. הליך שיכול לקחת בין מספר שעות למספר ימים, תלוי בשלב ההריון ומצבה הפיסי של האישה. לאחר מכן ישתמש הרופא במכשיר מיוחד התופס את תכולת ההריון ומוציא אותו מחוץ לרחם. לאחר מכן, יגרד את שאריות השילייה והשאריות הנותרות בצוואר הרחם על ידי כפית גרידה מיוחדת.

תהליך הגרידה הוא תהליך שנמשך כמה דקות ספורות בלבד, האישה נמצאת תחת הרדמה כללית ובאישפוז יום. יש להישאר במנוחה של מספר ימים, ולעיתים יש ליטול אנטיביוטיקה על מנת למנוע זיהומים. גרידה לא מקטינה את הסיכויים להיכנס להריון בשנית, ולא גורמת לנזק ברחם.

 

מה קורה מעל שבוע 24?

עובר מעל שבוע 24 יכול להיוולד ולשרוד. לכן האישור של הועדה הרגילה להפסקת הריון לא מספיק בשלב זה של ההריון, ויש צורך באישור של ועדה מיוחדת שנקראת “ועדה להפסקת הריון בשלב החיות”. ישנן רק 13 ועדות כאלה (את הרשימה ניתן למצוא כאן) בעלי אישור מיוחד לפסוק במקרים אלו. אותה ועדה להפסקת ההריון כוללת: רופא מומחה במחלקת מיילדות וגניקולוגיה, רופא מומחה נוסף, עובד סוציאלי כמו בוועדה הרגילה, ולוועדה זו מצטרף גם רופא מומחה באונטולוגיה וגנטיקאי. הפסקת ההריון תעשה באותו בית החולים בו יתקבל האישור לכך.

לסיכום, הריון הוא אכן דבר יפה, יצירת חיים היא דבר מאושר, אם הוא מתאים לאישה, למצבה בחיים וכאשר ניתן לקיימו. באם התנאים לא אידיאליים, לעיתים הפסקת ההריון היא האופציה היחידה או הטובה ביותר לאותה אישה. לכן, יש לשקול את כל האופציות ובמקרה הצורך להתייעץ עם הרופא ועם העובדת הסוציאלית של הועדה.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!