חירשות מולדת אצל תינוקות

חירשות בתינוקות – אבחון והתמודדות

התמודדות עם חירשות אינה התמודדות קלה בשום גיל. קל וחומר כאשר מדובר על תינוק קטן ואפילו על תינוק שזה עתה נולד. ישנה חשיבות גבוהה מאד לזיהוי ואבחון של החרשות בשלב מוקדם ככל האפשר, ולא בכדי קיימת כיום בדיקת סינון ראשונית, עוד בטרם משוחררים היילוד ואימו מבית החולים כדי לזהות חירשות אצל תינוקות. עד לפני מספר שנים היה מדובר בבדיקה שלא הייתה נחשבת כבדיקת חובה, וההורים המעוניינים בביצוע הבדיקה היו צריכים לשלם עבורה (תשלום בגובה כמה עשרות שקלים בלבד). עם הזמן חלחלה ההבנה בנוגע לחשיבות הבדיקה וכיום היא מתבצעת באופן גורף לכלל היילודים, היא כלולה בסל הבריאות וכמובן מומלצת מאד לכל תינוק.

 

בדיקת סינון ראשונים בבית החולים

חשוב לדעת כמה דברים אודות בדיקת סינון זו:

  • כשמה כן היא – בדיקת סינון, ואין היא נותנת אינדיקציה חד משמעית בנוגע לקיומה של חירשות בקרב היילוד.
  • מכיוון שהיא מבוצעת בסמוך מאד ליום הלידה, לעיתים אין היא מדויקת ולא בהכרח מנבאת את כושר השמיעה האמתי של התינוק שרק נולד שעתיד, שמערכות גופו עדיין מתפתחות.
  • גם לאחר קבלת תוצאה חיובית בבדיקה, מומלץ להורים להיות ערים ולעקוב אחר ההתפתחות התקינה של התינוק, על מנת לוודא שהם חשים שהשמיעה שלו אכן תקינה.
  • הבדיקה פשוטה ואורכת מספר שניות בלבד. אין היא פולשנית ואינה כרוכה בהסבת כל כאב לתינוק.
חירשות מולדת אצל תינוקות

חירשות מולדת אצל תינוקות

כאשר מתעורר חשד לחירשות אצל תינוק, בין אם מדובר ביילוד ובין אם מדובר בתינוק בוגר יותר, חשוב מאד לפעול באופן מידי ולא להתמהמה. לא מעט דברים מתבססים על השמיעה התקינה של התינוק, ויש חשיבות עצומה לכך שהוא ישמע היטב בשתי האוזניים. השפה, כישורים חברתיים, השתלבות בקבוצות עם אנשים וילדים נוספים – כל אלה תלויים באופן ישיר בשמיעתו של התינוק או הילד. לכן, חשוב מאד להיות עם האצבע על הדופק ולהיום בטוחים שהתינוק אכן שומע היטב בשתי האוזניים. במידה ויש ספק לגבי השמיעה, ניתן להתייעץ עם איש מקצוע מהתחום, רופא הילדים, אחות טיפת חלב, או קלינאית תקשורת.

 

איך מתמודדים עם חירשות אצל תינוקות?

כאשר מתקבלת אבחנה מקצועית וחד משמעית אודות חירשות, חשוב מאד שלא לחוש ייאוש או מועקה, שכן כיום ישנן דרכי טיפול והתמודדות רבות. ראשית, כדאי לקבל אבחנה בנוגע לסוג החירשות – האם מדובר בחירשות הניתנת לפתרון על ידי ניתוח, אביזרים חיצוניים (כמו שתל קוכליארי או מכשירי שמיעה), או האם מדובר בחירשות שעשויה לעבור עם הזמן. לאחר אבחון מקצועי יהיה קל יותר לדעת מה לעשות, אל מי לפנות על מנת לקבל תמיכה וייעוץ ואיך לתכנן את השגרה היומיומית העתידית. חשוב שלכל אורך התהליך יהיה איש מקצוע מומחה שילווה את ההורים, שכן הדרך הראשונית אינה פשוטה וכרוכה בקבלת החלטות חשובות.

כיום קיימות מסגות חינוך עבור חרשים מכל הגילאים. במסגרות אלה יכולים הילדים החרשים להשתלב, לרכוש כישורים ותחומי לימוד בדרכים המיועדים עבור חרשים ואין זה הכרח עבורם לסבול מקשיים או אתגרים, שבשל גילם הצעיר עלולים להיות קשים במיוחד. בנוסף, מסגרות אלה בדרך כלל מעניקות תמיכה רבה להורים ולמשפחות, נמסר שם מידע רב ואמין בנוגע לסיוע המגיע מטעם ארגונים או עמותות חברתיים או ממוסדות המדינה.

חשוב מאד לדעת שחירשות, למרות ההתמודדות המאתגרת אתה, אינה מחלה. וגם כאשר תינוק מאובחן כחרש, יש להודות ולברך על היותו בריא ומתפתח כהלכה. כיום קל מאד להתמודד עם חירשות, ואנשים חרשים מכל הגילאים זוכים לחיות חיי שגרה רגילים לחלוטין, בזכות סיוע רב מכיוונים רבים. חשוב לדעת אודות כל הגופים המעניקים את הסיוע והתמיכה המקצועית, וליצור אתם קשר כמה שיותר מוקדם.

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!